Vårt samlingsbaserte undervisningstilbud er organisert rundt 2 -4* samlingshelger per semester. Mellom samlingene skal du se undervisningsvideoer, høre podkaster, gjøre oppgaver og selvsagt lese, notere og snakke fag. Du har en viss mengde materiell du skal igjennom mellom samlingene, og dette kan du gjøre når du selv ønsker det og har tid. Du vil i tillegg få tidsfrister for innleveringer og oppgaver.

I alle fag er det minimum en webbasert forelesning i uka, og det vil også være mulighet for å delta på lærerledede seminar-/kollokviegrupper. Får du ikke med deg disse, vil du allikevel ha tilgang til gjennomgang av samme stoff i undervisningsvideoer eller lydfiler.

Vi forventer at du er godt forberedt til samlingene, og har fulgt planen du har fått. På den måten får alle mer ut av tiden sammen!

Samlingshelgene starter som regel fredag ettermiddag, og avsluttes rundt klokken fire søndag. Det vil være intensive dager, men fordelen er at du kun jobber med et par fag i løpet av helgen.

Vi setter opp en plan hvor utvalgte fag undervises de samme helgene. Vi tar hensyn til det vi vet er vanlige fagkombinasjoner.

Samlingene

Samlingshelgene starter som regel fredag ettermiddag, og avsluttes rundt klokken fire søndag. Det vil være intensive dager, men fordelen er at du kun jobber med et par fag i løpet av helgen. Vi forventer at du er godt forberedt til samlingene, og har fulgt planen du har fått. På den måten får alle mer ut av tiden sammen!

Mellom samlingene

Du har en viss mengde materiell du skal igjennom mellom samlingene, og dette kan du gjøre når du selv ønsker det og har tid. Du skal se undervisningsvideoer, høre podkaster, gjøre oppgaver og selvsagt lese, notere og snakke fag.  Selv om du styrer mye av tiden din selv må likevel forholde deg til tidsfrister for innleveringer og oppgaver.

Fleksibilitet

I alle fag er det minimum én webbasert forelesning i uka, og det vil også være mulighet for å delta på lærerledede seminar-/kollokviegrupper. Får du ikke med deg disse, vil du allikevel ha tilgang til gjennomgang av samme stoff i undervisningsvideoer eller lydfiler når det måtte passe deg bedre. Vårt samlingsbaserte tilbud gir deg med andre ord stor frihet, samtidig som det stilles krav om progresjon i fagene.


Ja, det er viktig at du har tilgang til en PC eller Mac som du kan bruke på, men også mellom samlingene. Dette er særlig viktig for fag med en del skriftlig aktivitet (typisk norsk og øvrige språkfag, samt mattefagene). Noen velger å jobbe på nettbrett, men det er ikke en god løsning for kropp og øyne. Til nød kan man bruke dette med et eksternt tastatur.

Når dette er sagt kan man holde seg godt oppdatert på studiene via smarttelefon. Både undervisningsvideoer, nettforelesninger og læringsplattformen vil fungere godt fra denne. Det er allikevel ikke anbefalt å ha dette som «hovedverktøy» , men den fungerer ypperlig å se på undervisningsvideoer på bussen eller liknende.

Vår 2023 gjennomfører vi samlinger i Tromsø, og forventer privatister fra hele landsdelen i de ulike klassene. Se oversikt over helger og fag her.

Nærmere studiestart vil klassene få informasjon om hvilke lokaler undervisningen skal gjennomføres i. Vi benytter bare gode undervisningslokaler, med sentral beliggenhet på studiestedene.

Boklisten er klar senest en måned før studistart. Er du påmeldt får du den tilsendt, ellers kan du finne den her når den er publisert.

Den enkelte er selv ansvarlig for å melde seg opp til eksamen, men vi vil gi gode instruksjoner og er selvsagt tilgjengelige på telefon og e-post for de som trenger bistand. I de tilfeller vi får gjennomført samlinger før oppmeldingsfristen går ut, vil dere også få hjelp i løpet av samlingshelgene.

De som ikke bor på studiestedet, må selv organisere bosted for samlingshelgene.

Vi vil sende tilbud på overnatting fra våre ulike samarbeidspartnere nærmere studiestart, slik at de som ikke kan bo hos kjente eller familie, får et noenlunde økonomisk alternativ.

Neida, lærerne vil dere treffe på nett før og mellom samlingene. Om dere gjør det dere skal og følger planen, vil dere også få tilbakemeldinger fra lærerne på oppgaver og liknende før første samling. I tillegg kan dere alltid kontakte lærerne enten via fagforum eller på mail. Vi kan ellers forsikre om at lærerne våre er valgt med omhu, og er ordentlig trivelige – og selvsagt veldig dyktige.

Den første samlingshelgen hvert semester vil vi legge opp til pizzakveld torsdagen før samlingene starter, for de som har anledning til det. Vi vil også sette opp et felles middagsalternativ etter undervisningen hver lørdag. Dette er det selvsagt opp til den enkelte om de vil være med på eller ikke. Vi ønsker gjerne å legge til rette for hyggelig samvær også utenfor klasserommene, samtidig vil de fleste ha det ganske travelt i løpet av samlingshelgene og det vil ikke være tid til «rangling». Litt sosialt er imidlertid alltid hyggelig og det bidrar til å skape samhold og godt miljø!

Fordelene er mange, og vi tror faktisk dette er et bedre opplegg for de alle fleste enn ukentlig undervisning.

For det første slipper man å tilpasse seg en timeplan med spredt undervisning. Fordi privatister tar ulike fagkombinasjoner, er det bare de færreste som får timeplaner med noenlunde samlet undervisning. De aller fleste vil oppleve at timeplanen blir langt fra optimal og vanskelig la seg kombinere med hverdagslivets andre gjøremål. Konsekvensen for mange blir at de dropper timer som kommer på upraktiske tidspunkter, og ender opp med langt mer fravær enn de hadde tenkt. Ved å rydde plass til 2-3 helger i løpet av semesteret, vet man imidlertid ved et samlingsbasert opplegg at man får med seg all klasseromsundervisning i faget. Foruten å sikre «valuta for pengene», gir det en veldig god følelse av å være ajour og oppdatert. Det resterende undervisningsopplegget kan man tilpasse sine øvrige forpliktelser, så lenge man overholder de fristene lærerne setter. Dette gir en kombinasjon av struktur og fleksibilitet, som fungerer godt for de fleste.

I tillegg sikrer et samlingsbasert opplegg, kontinuerlig jobbing fra første stund. Semestrene er kortere for privatister enn for de som studerer ved vanlig videregående eller på høgskoler og universiteter. Eksamensperioden kommer rett og slett veldig tidlig og alt for mange privatister surrer bort den første perioden. Hos oss kommer første samlingen etter noen uker, og det er forventet at den enkelte kommer forberedt. Samlingene fungerer med andre ord som delmål underveis, og sikrer på den måten kontinuerlig jobbing. Med en gang man får litt press på seg, viser både erfaring og forskning at produktiviteten går opp. Vi jobber rett og slett alle bedre under litt press – dette gjelder selvsagt også for privatister.

Usikker på hva du trenger?

Snakk med oss om ditt fagvalg